Konfirmationsresor

Under påsklovet har vi kört konfirmationsresor till Vitryssland från Donsö. Viktigt har bar varit kontakter med äldre, yngre, friska och sjuka. Att se och träffa människor som lever under helt andra förhållanden än vi gör i Sverige. Mänskliga rättigheter, människors lika värde. Värderingar och rättigheter och skyldigheter är aktuella ämnen i lektioner och samtal.

Ett par båtar in oss till Fiskebäck där bussen stod som vi skulle åka med. Ett lunchstopp vid Mc Donalds vid Mjölby kändes helt rätt. Resan fortsatte till Stockholm där vi gick ombord på färjan till Riga. I vackert väder tog färjan Isabelle oss genom Stockholms skärgård. Vi hade en samling i konferensrummet ombord där vi kunde äta kvällsmat och det låg mycket förväntan i luften inför resan som låg framför.  

Ett par båtar in oss till Fiskebäck där bussen står som vi skulle åka med. Ett lunchstopp vid Mc Donalds vid Mjölby känns helt rätt. Resan fortsätter till Stockholm där vi går ombord på färjan till Riga. Samling i konferensrummet ombord och kvällsmat med mycket förväntan inför resan som låg framför.

Konfirmationsresorna innehåller besök vid minnesmärken i Vitryssland. En av platserna är Chartyn där en grupp vitryska partisaner besköt en bilkolonn och en nazistisk officer omkom i attacken 6 km från byn Chatyn. De tyska ockupanterna beslutade sig för att hämnas. Under vapenhot tvingade man in byns invånare i en lada som tillhörde en kolchos och tände eld på den. Bara ett fåtal barn lyckades undkomma döden. 100-tals byar brändes under den tyska ockupationen och det beslutades 1966 att jord skulle föras från alla 186 byarna som brändes ner till denna minnesplats. Var 4:e invånare i Vitryssland överlevde inte kriget och det symboliseras av tre björkar som står som en symbol för att tre överlevde och en dog. Det finns husgrunder, skulptur och stentavlor med inskriptioner på plats. Vi åt busslunch innan vi återvände för en promenad genom Novolukoml och gemenskap innan det var dags för att gå hem till värdfamiljerna för middag.
Besök på ett Sjukhus i Kachino där vi sjunger och har drama och bjuder på kaffe till de boende där. Sedan besöker vi till ett högstadium där rektorn hälsade välkommen och vi får besöka några skolklasser. Vi delar gåvor med de 170 eleverna. Lunch äter vi i deras matsal och under tiden förberedde idrottsläraren en femkamp mellan oss och ungdomarna där. Det blir mycket hejarop och resultatet sammanräknas. Bussen tar oss sedan till ett Kulturcentret och tre damer som visar ett museum och sjunger vitrysk folkmusik och vi fikar tillsammans. Till kulturcentret kommer sedan ett 30 tal elever mellan 14–16 år som vi får bekanta oss med ytterligare. Vi presenterar Donsö för dem och de berättade om deras hemort. Vi kunde inte heller låta bli att sjunga ”Pärleporten” som blivit en hit för oss under resan. Med dragspel och två gitarrer sjöng vi allt vad vi orkade. Som gåvor lämnade vi ficklampor till dem och vi fick också gåvor av dem. (Skall bort) Sedan åker vi till Novolukoml där vi besökte ett gymnasium och träffade deras elever. Skolans museum besöks innan vi fikar tillsammans och avslutar med fotboll på idrottsplanen. Kvällen avslutades med grillning vid kyrkan tillsammans med några av kyrkans ungdomar.

Vi besöker också ett barnhem för handikappade i Bogushevesk med 240 barn mellan 3 och 30 år.
Vi har också kontakt med församlingen i Novolukoml som vi samarbetat med sin starten å våra resor och som också är mottagare av våra hjälpsändningar.

Avresa tidig morgon från Novolukoml med riktning mot Riga. En dag i bussen med busslunch och fika i bussen. Tullen passeras. Färjan avgår sedan kl. 17.30 från Riga.

Innan vi stiger i land äter vi frukostbuffé ombord på färjan och så fortsätter resan till Fiskebäck och Donsö.Skriva ut

Tillbaka