Levnadsberättelser

Anja i Gili

Det var bön och fastedag 2001 för vem som skulle ta ansvar för arbetet i Gili. Anja var med och bad och när hon kom hem på kvällen talade Gud till henne.
- Varför ber du att någon skall till Gili? Det är ju du som skall arbeta där.

 
Anja ringde pastorn och sa vad hon upplevde och sedan dess har hon ansvarat för söndagsskolan där. Det fanns ingen elektricitet indragen, men en grupp från Hestra var på besök och sedan dess har SMU i Hestra hjälpt till ekonomiskt. Anja lagade mat och tog med sig, ända tills myndigheterna stoppade det. Enda gången i veckan som flera av barnen kunde äta sig mätta. Nu gör hon mindre måltider som våfflor och andra lätta maträtter. Gili har fått mycket hjälp från Sverige. På gudstjänsterna kommer det några gummor och söndagsskolbarnen. Det finns ingen direktbuss från Novolukoml till Gili, utan den går via Chachniki. Anja går hemifrån på söndagarna en km med sin väska till bussen som tar henne till Chachniki, där hon under väntetiden har börjat söndagsskola där också. Efter samlingen i Gili återvänder hon med bussen och är hemma kl 21.30. En fantastisk gärning i trohet till den Gud hon tror på. Trots stora hjärtoperationer håller hon på så länge krafterna finns.

Sveta arbetar med barn och ungdomar i regionen

Sveta var gift men skilde sig pga. att mannen började supa hejdlöst så de kunde inte leva tillsammans. De hade en dotter som var 7 år gammal. På grund av pengar- och lägenhetsbrist bodde de i samma lägenhet. Efter en tid började hon be och fasta för att kunna köpa sig en lägenhet. Efter 3 år fick de ihop lite pengar som de gömde undan i lägenheten.
 

 
Men ibland hittade mannen dessa och tog av dem för att köpa sprit. Man har inte förtroende för banken så där sätter man inte in pengarna. En dag ringer en väninna, efter det att de fastat och bett tillsammans, och sa att nu är det dags att skaffa lägenhet. Du skall pruta 3000 dollar för det har Gud sagt. Och efter 15 år kunde hon köpa sig en lägenhet för pengar hon sparat och lånat av bekanta. Hon svarar också på frågan, om hon gav tiondet under denna period? Hur skulle jag då kunna överleva. Det är ju därför jag kunde skaffa mig lägenheten. För liten lön men med stort hjärta åker Sveta runt och arrangerar läger i Witebsk området. Hon har kurser för söndagsskollärare för pingstunionen. Hon berättar med stor gripenhet att hon höll på att ge upp många gånger, men Gud sa åt henne att fortsätta sitt arbete.

Ira på barnhemmet i Bogushevsk

Ira 22 år gammal börjar som volontär på Vitrysslands största barnhem. Hon motarbetades av personalen när hon försökte ta barnen i famnen, tala och sjunga med dem. Man behövde inte engagera sig i barnen, för det var mer av förvaring. Men när hon första gången fick höra hur en flicka upprepade orden hon sjöng, då förstod Ira att hon hamnat på rätt ställe.


Ira gick på bibelskola i Minsk då hon fick förfrågan om några kunde vara volontärer på barnhemmet i Bogushevsk. Barnen var förståndshandikappade och mellan 3-35 år gamla. Barnhemmet har mellan 250-270 barn. Ira började jobba med de liggande barnen. Det var 2002 och vi mötte henne där första gången då. Det viktigaste var att få en ändrad attityd till handikappade som kommer till institutioner när de föds. Ira flyttade in i ett rum på barnhemmet. Personalen lite tveksamma till hennes närvaro. Deras attityder förändrades så småningom och de har varit på utbildning både i Polen och Sverige. Flera svenska organisationer och kyrkor har stöttat ombyggnaden av lokalerna och arbetet där och idag kan man se en fantastisk förändring. När Ira kom till barnhemmet fanns barn mellan 5-18 år som aldrig varit ute och känt på gräs, utan bara varit på balkongen. Eira började lära dem sånger, namn på fåglar, färger och märkte att det hände något med barnen. Det inrättades ett rum där man kunde arbeta med ett barn i taget och inte bara 15-20 barn tillsammans. Man började inbjuda föräldrar att komma på besök och man har öppnat upp mot samhällets ungdomar så man kan ha gemensamma lekar och idrotter. Efter några år åkte några av dem tåg för första gången och fick vara med på utflykt. Eira fick hjälp av en annan volontär som heter Vera. Dessa ansvarade också för verksamheten i missionshuset. En kvinna kom till tro på barnhemmet och 2 av hennes barn kom med i församlingen. Hennes man var på alkohollistinstitution sedan 12 år, men kom tillbaka och tog emot Jesus till frälsning och är också med i församlingen. Ur personalen blev 5 personer kristna, så tillsammans var de ett tio-tal medlemmar. Vera ledde lovsången och Ira predikade. Långa dagar av arbete på barnhemmet och söndagarna i missionshuset.

Pastor Sassa

Novolukoml behöver en pastor. Sassa från Brest uppmanades av sin biskop att flytta dit, men han var inte intresserad. Han var 22 år gammal tog semester ett par veckor för att åka dit. Efter en vecka åkte han hem och tänkte att aldrig mer åka dit. När han läste bibeln talade Gud till honom och han kände en kallelse att åka dit.
 

 
Han hyrde ett rum i kulturhuset och hade möten där. En församling bildades i Novolukoml med 25 närvarande från Minsk. I 6 år fick de hyra lokalen sedan var de tvungna att bygga kyrka eller upphöra. Ett svårt beslut, men de började bygga 1999 på en tomt som kommunen upplåtit. Församlingen med Sassa i spetsen har gjort ett fantastiskt arbete och vi är glada att fått vara med sedan 2002 med arbetesinsatser och hjälpsändningar, både till kommunen och församlingen. Må Guds välsignelse vila över dem också i fortsättningen.